Kompanitë Fintech arrijnë një rekord prej 39.6 miliard dollarë në vitin 2018 në investime

Kompanitë Financiare teknologjike arritën një rekord prej 39.57 miliardë dollarësh nga investitorët globalë në 2018, duke u rritur me 120 % nga një vit më parë, sipas studimit të publikuar nga CB Insights.

Sipas studimit, financimi u rrit me 1.707 marrëveshje, nga 1.480 në 2017.

Rritja e fondeve rezultoi nga 52 investime më të mëdha se 100 milionë dollarë, të cilat ishin të kombinuara me 24.88 miliardë dollarë.

Një investim prej 14 miliardë dollarësh në Ant Financial, degë e pagesës e gjigantit kinez të tregtisë së jashtme Alibaba Group Holding Ltd, përbënte 35 % të fondeve financiare vetëm vitin e kaluar.

FILE PHOTO: A logo of Ant Financial is displayed at an event of the company in Hong Kong, China November 1, 2016. REUTERS/Bobby Yip

Në tre muajt e fundit të vitit, pesë kompani iu bashkuan rradhëve të lakmuara të “unicorns” të fintech, ose kompanive të vlerësuara në më shumë se 1 miliard dollarë. Këto përfshijnë ofruesin e kartës së kreditit Brex, bankën digjitale Monzo dhe agregatin e të dhënave Plaid.

Investitorët VC kanë derdhur miliarda dollarë në kompanitë e fintech, me shpresën se ata mund të fitojnë pjesën e tregut nga institucionet financiare, duke ofruar shërbime financiare dixhitale më të lira.

Fintechs kanë dalë në nivel global në të gjithë sektorët e financave, duke përfshirë huadhënien, sistemin e bankave dhe manaxhimin e pasurisë. Ndërkohë që raundet e mëdha kanë simbolizuar “unicorns” te rinj dhe kanë udhëhequr fondet për të arritur një rekord të lartë në 2018, CB Insights vlerëson se këto do të vonojnë vonesat e ofertave fillestare publike.

Sipas studimit, aktiviteti i IPO ka mundesi të mbetet i paqëndrueshëm në vitin 2019.

Azia pati rritjen më të madhe në numrin e marrëveshjeve në 2018, duke u rritur 38% nga një vit më parë dhe duke arritur një rekord prej $ 22.65 miliardë.

Në Shtetet e Bashkuara, kompanite fintechs arritën një rekord prej $ 11.89 miliardë nëpërmjet 659 investimeve, ndërsa numri i marrëveshjeve u ul në Europë, por financimi arriti një rekord prej $ 3.53 miliardë.

 

Ky artikull është marrë nga: https://www.reuters.com/article/us-fintech-funding/fintech-companies-raised-a-record-39-6-billion-in-2018-research-idUSKCN1PN0EL?utm_medium=email&utm_source=fintechweeklycom 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *